Het bloedvatenstelsel
Welke verschillen bestaan er tussen de bloedvatenstelsels van zoogdieren, vissen en
insecten. Leg duidelijk uit waarin de stelsels van elkaar verschillen en wat daarvan de
verklaring is.
Als allereerst zijn er drie verschillende bloedsomlopen.
De enkelvoudige bloedsomloop en de gesloten bloedsomloop en de open bloedsomloop, vissen hebben een enkelvoudig bloedsomloop dan werkt het hart als een enkele pomp. Het bloed gaat door de kieuwen en neemt zuurstof op dan bevat het bloed zuurstof en stroomt direct door de rest van het lichaam maar dat gaat met minder kracht vergeleken met een dubbele bloedsomloop. Het bewegen van het lichaam van de vis verhoogt de stroomsnelheid van het bloed.
Bij een dubbele bloedsomloop werkt het hart als een dubbele pomp
Een dubbele pompwerking van het hart zorgt ervoor dat er veel zuurstof via het bloed naar het lichaam kan worden vervoerd in een keer . Het bloed dat veel zuurstof bevat komt vanuit de longen en hart en wordt me heel veel kracht door het lichaam gepompt. Dit systeem is het best geschikt voor dieren met een actieve, beweeglijke levenswijze. Amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren - dus ook de mens heeft een dubbele bloedsomloop.
Bij een open bloedsomloop stroomt het bloed gewoon vrij door het lichaam de meeste schaal dieren hebben dat neem als voorbeeld de mossel die hebben geen gesloten bloedvatenstelsel . Hun bloed stroomt vanuit de aorta naar holtes in hun lichaam. Ze hebben geen haarvaten die de bloedstroom naar de organen kunnen verdelen. Via een adersysteem kan het bloed stromen naar het zuurstofarme bloed en weer terug naar de kieuwen.
Dus de verschillen van de bloedvatenstelsels zijn.
Bij de open bloedsomloop stroomt het bloed gewoon vrij rond.
Bij de enkelvoudige bloedsomloop pompt het hart het bloed in een keer rond.
Bij de dubbele bloedsomloop pompt de rechter harthelft het bloed nar de longen en de linker harthelft pompt het bloed naar het lichaam.
Maak jouw eigen website met JouwWeb